Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Le Sacre du Printemps
09-16-2018, 12:41 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-17-2018 om 06:57 PM door Razin.)
Bericht: #1
Le Sacre du Printemps
Het was zaterdag en mijn zoon had zijn verhaardagpartijtje en ik had nog kaarten gewonnen voor het concert in het Concertgebouw van Brugge dus ik wist niet of ik nou wel of niet zou gaan mede vanwege de afstand(Capelle aan den IJssel-Brugge).
Ik dacht ik ga gewoon en kijken waar het schip strand maar had me erg vergist in de afstand van Antwerpen naar Brugge.Ondanks dat ruim op tijd daar om mijn gewonnen kaarten te halen en ook Kris te kunnen spreken vooraf al was het heel even.
De avond begon met een werk van Ralph Vaughan Williams nemelijk een serenade for music met koor,glansrol van de sopraan.
Ik moest toen ik het hoorde erg denken aan de Planets en was niet zo gek als je er bij stil staat aangezien Williams net als Holst Engels is en dat hoor je dan wel.
Daarna een wereldpremiere van een vioollconcert met Renaud Capacon als solist.
Het is het vioolconcert van Guillaume Connesson
Een mix van invloeden dat werk en ik weet nog niet of ik het nou leuk vond.
Wel was het orkest en de solist in topvorm en kon er van genieten vooral het einde was erg mooi en sfeervol.
Na de pauze 2 keer Stravinsky
Eerst Le roi des étoiles met koor.De prijsvraag waar ik de tickets mee had gewonnen was waar dit werk de premiere had beleefd en dat was natuurlijk Brussel.
Je hoort gelijk dat het Stravinsky is met al die dissonanten maar wel een geweldig doch kort werk.
Maar daarna het stuk wat me naar Brugge had gebracht Le Sacre.
Vanaf het eerste moment dat Stephane Deneve begon wist je dit wordt goed!.
Geen enkel moment raakte het gigantische orkest apparaat uit balans zonder de rauwe intensiteit te verliezen in dit gruwelijke werk.
De hele uitvoering in totale spanning gezeten van wat er komen gaat.Ik laat Kris de details wel vertellen daar is hij veel beter in.
Een super afsluiting van de zaterdag en dit keer na de pauze samen met Kris en zijn partner kunnen luisteren aangezien voor de pauze het gezelschap naast me niet best was dus even verkast naar de andere kant.
Geweldig(e) noten dus!

Gehoord:

programma
Ralph Vaughan-Williams
Serenade to Music

Guillaume Connesson
Concerto pour violon (wereldcreatie)

Igor Stravinsky
Le roi des étoiles
Le Sacre du Printemps

uitvoerders
Brussels Philharmonic: orkest
Stéphane Denève: dirigent
Vlaams Radio Koor: koor
Renaud Capuçon: viool
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
09-16-2018, 07:46 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-16-2018 om 07:47 PM door KrisG.)
Bericht: #2
RE: Le Sacre du Printemps
verslagje volgt na reis

we zitten op terras in Weil am Rhein, onze ober was concertmeester in Boedapest, maar door handoperatie kan hij niet meer spelen
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
09-17-2018, 07:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-17-2018 om 07:47 PM door Razin.)
Bericht: #3
RE: Le Sacre du Printemps
Kreeg net een bericht en nu nog een prijsvraag welke bekende zie je op een van de foto´s?

https://www.facebook.com/BrusselsPhilhar...=3&theater
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
09-24-2018, 02:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-24-2018 om 02:47 PM door KrisG.)
Bericht: #4
RE: Le Sacre du Printemps
Het was een zeer geslaagde avond. Het openingswerk van Williams deed me wat aan de muziek uit Lord of the Rings denken. Het bracht een zeer mooie sfeer en het koor gaf het een extra dimensie. Door de reis tussen het concert en de uitvoering zijn er wel al wat details uit mijn grijze massa verdwenen, maar ik weet wel nog heel goed dat ik ervan genoten heb. Op reis trouwens even in de concertzaal in Luzern binnengeglipt, een magische plaats!

Renaud Capuçon speelt echt wel fantastisch viool, en dit op een uitstekend instrument. De verschillende delen hadden ook een duidelijk andere insteek wat het geheel boeiend maakte.

Na de pauze volgde twee maal Stravinsy. Het eerste werk met mannenkoor wordt zelden gespeeld. Ik vond het een beetje kort om er volledig in te komen en mijn gedachten zaten al bij het werk erna moet ik toegeven.

Tot mijn grote vreugde zag ik een volledige strijkersbezetting zitten, dit in tegenstelling tot het Mariinsky de dag ervoor met 6e Mahler. Ik had Sacre du Printemps natuurlijk al verscheidene keren gehoord en ik weet uit ervaring dat ik dan zeer kritisch begin te luisteren. Maar dat mocht ook deze keer want het was gewoon top. Ik had een beetje schrik dat het contrast tussen Brussels Philharmonic en het Mariinsky te groot zou kunnen uitvallen maar het is misschien wat pijnlijk voor het Mariinsky, maar als je me moet laten kiezen welk orkest het beste heeft gespeeld neig ik toch naar Brussels! Het was een intense uitvoering waarbij het tempo steeds goed zat. WAT een werk trouwens : een stortvloed aan impressies vanuit het orkest, die trouwens steeds goed geordend bleven. De acht hoorns waren overduidelijk een stuk beter dan de acht stuks van het Mariinsky : het was echt genieten van die volle en indringende sound. Ook de trombones waren een stuk beter dan de avond ervoor. Maar op zich was gans het orkest top waarbij de strijkersklank me ook zeer kon bekoren. Dus op het onverwacht een zeer mooie avond beleefd! En ik ben zeer tevreden dat Bart (Razin) zich de verre verplaatsing niet heeft beklaagd.
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie