Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
9e Mahler met Orchestre de Paris
03-16-2018, 04:34 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-16-2018 om 04:36 PM door KrisG.)
Bericht: #1
9e Mahler met Orchestre de Paris
Ik ben gisterenavond naar het Orchestre de Paris gaan luisteren in Bozar. Het publiek was gelukkig 1000x stiller dan tijdens het openingsconcert van het Klarafestival, maar ik had wel pech : de dame die vlak achter mij zat heeft bijna geen seconde stil geweest (diepe zucht). De lange avond begon met Konzert für Bratsche und Orchester van Widmann met Antoine Tamestit op altviool. Het is eigenlijk meer een toneelstuk dan een concerto en zeker in het begin waren er momenten waarop ik zin had om de zaal te verlaten, wat de solist trouwens effectief doet tijdens de uitvoering. Maar het laatste stuk dat klassieker van insteek was kon wel boeien en hierin kon de solist ook zijn kunnen tonen : hij speelt echt schitterend.

Na de pauze mocht Daniel Harding de 9e Mahler brengen, na die niet zo schitterende 2e Mahler met hem had ik toch klein beetje schrik maar deze uitvoering was beter. Het was een heel trage uitvoering maar dat werkte wel. Tijdens de eerste 2 delen was ik, zoals steeds eigenlijk, aan het denken waarom ik per se altijd naar deze symfonie wil komen luisteren. Er zitten wel een paar hoogtepunten in maar niet de gemakkelijkste brok muziek. Het was ook nogal braaf gebracht, nu is zijn 9e zowat de enigste symfonie waar je hier mee weggeraakt gelukkig. Er was geen enkele verdubbeling en dit was toch wel een wat jammere keuze, zeker gezien het feit dat de 1e hoorn wat ziekjes was. De houtblazers en harpen konden bekoren en die lekker vettige sound van de trombones kan ik altijd wel smaken!

Het 3e deel kon al meer boeien maar het mistte nog steeds wat intensiteit wat ik bv. bij de uitvoering van deFilharmonie met Michael Schonwand wel had. Tijdens het laatste deel mochten de strijkers schitteren waarbij vooral de contrabassen gans de zaal hebben laten vibreren. Ook het solowerk van de concertmeester en altviool waren dik in orde. De slotmaten waren extreem traag gespeeld en zonder die dame achter mij en storend geluid van de airco ging dat schitterend hebben gewerkt. Het feit dat verschillende mensen de zaal hebben verlaten tijdens die slotmaten heeft ook niet geholpen. Zoals bij de uitvoering van het NOB was er weer nen pipo die niet kon wachten tot de dirigent had afgeslagen en dit was een zware domper op deze uitvoering. De dirigent was overduidelijk not amused en hierdoor is het applaus nooit echt op gang gekomen. Maar het was gelukkig al een veel betere ervaring dan met het Houston Symphony Orchestra.
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie