Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3e Mahler met het Rotterdams
06-01-2019, 09:49 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-04-2019 om 06:19 PM door KrisG.)
Bericht: #1
3e Mahler met het Rotterdams
We zijn donderdag naar Rotterdam gereden voor mijn 25e concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor deze 3e Mahler kregen ze steun van het Rotterdam Symphony Chorus en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Als ik goed heb geteld zaten er 10 hoorns op het podium, voor de rest was er niks verdubbeld en de strijkers speelden met een normale 60-koppige bezetting wat toch wat aan de nipte kant is voor dit werk. Maar tegenwoordig mag je eigenlijk al gelukkig zijn dat er een normale bezetting op het podium zit.

Lahav Shani mocht dit uitdagende werk brengen. Het was nog maar mijn 4e live beleving van dit werk. Wel al de 3e keer dat ik het in Nederland te horen kreeg. Het is een zware en lange brok muziek. Dit werk werd bv. vorige maand ook in Lille gespeeld, maar twee uitvoeringen zo kort na elkaar vond ik wat teveel van het goede dus maar voor Rotterdam gekozen : het orkest speelt er op een hoger niveau en het publiek is een pak stiller dan in Lille. Een 2e Mahler kan ik eigenlijk gerust 2 avonden na elkaar na gaan beluisteren (heb ik trouwens al gedaan en doe ik in november opnieuw) maar bij dit werk ligt dat toch iets moeilijker.

Het Rotterdams speelde weer op een zeer hoog niveau waarbij vooral de individuele klasse opviel. In het 1e deel ligt de focus op de 1e trombone die twee maal een solo mag spelen, toch een vrij uitzonderlijk gegeven voor dit instrument en ik ken veel trombonisten die erop zitten te wachten om dit eens te mogen brengen. Het was hier met veel présence gebracht, met de focus op kracht en vibrato. Een echt fragiele interpretatie werkt niet echt in de grote ruimte van De Doelen. Ik vond het een heel geslaagde uitvoering waarbij ik misschien net een tikkeltje gevoel miste, maar dat is puur een persoonlijk aanvoelen. De hoorns hebben fantastisch gespeeld. Hun samenspel bracht een zeer zuiver en direct geluid waar de klasse van afdroop. Het was trouwens de laatste productie van de 1e en 2e hoorn.

Ik ben geen fan van het tweede deel dat er precies wat is bij gesleurd, maar het helpt om even op adem te komen zeker. In het 3e deel heb ik intens genoten van de flügelhorn; een fantastische beleving : het geluid kwam uit de loges en we zaten er schuin onder : top gewoon!

Violeta Urmana stond voor het koor wat toch een hele afstand betekende tot waar we zaten. Ik had echt niet op de tribune willen zitten. Het was wel goed gebracht en ook de koren waren goed.

Het laatste deel vind ik het beste. Het was heel goed opgebouwd met intens werk van de strijkers. Het probleem is dat ik dat zelfde deel al eens met hetzelfde orkest met Yannick heb beleefd en dat was zo'n sublieme uitvoering toen waarbij het laatste deel gewoon één grote spanningsboog was dat er nooit nog een uitvoering hier zal overgaan vrees ik. Lahav Shani heeft er wel iets heel moois van gemaakt maar het kon toch niet tippen aan Yannick. Het orkest was gewoon super top met een waanzinnige prestatie van de 1e hobo!!! De kopers ook van wereldniveau en alle solowerk bij de houtblazers kon me boeien. En toch miste ik af en toe een beetje het Mahler-gevoel. Misschien was het gewoon een tik te braaf soms. De echte uitspattingen die ik wel bij Mahler associeer mochten iets 'wilder'. In de slotmaten miste ik hierdoor een tik intensiteit. Ik ben zeker tevreden dat ik ben gaan luisteren. Op zich zal ik nooit de super fan worden van zijn 3e maar langs de andere kant staat die uitvoering van Yannick wel ergens in mijn all time top 5 qua concerten (en ik zit aan 350 klassieke concerten of zo ondertussen). Het publiek was dolenthousiast, ik deelde die mening qua applaus voor de 1e hobo, flügelhorn en de kopers, maar iets minder voor het geheel van de uitvoering. Ik besef wel dat ik echt wel een super kritische luisteraar ben geworden ondertussen en het blijft een persoonlijk aanvoelen natuurlijk. En de 3e Mahler is niet slecht voor een jubileumconcert met het Rotterdams natuurlijk!
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie