Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
The Empire Strikes Back in Amsterdam
07-14-2019, 05:01 PM
Bericht: #1
The Empire Strikes Back in Amsterdam
Mijn afsluiter van dit concertseizoen mocht er zijn! Na meer dan 10 jaar geduld was het nu al de tweede keer op korte tijd dat ik die schitterende muziek van John Williams nog eens live mocht beleven. Ik had er zelfs de verre rit met vele wegenwerken (en trajectcontroles) naar Amsterdam voor over, maar zeker geen spijt. Het Residentie Orkest heeft het met een iets kleinere bezetting gespeeld dan het Orchestre National de Lille dit voorjaar. Ik vond het een beetje een bizarre keuze om maar met 3 trompetten aan deze stevige partij voor die pupiter te beginnen. Met Dirk Brossé als dirigent was er een 'Star Wars-ervaringsdeskundige' aan het werk. Tijdens de voorstelling heeft hij eigenlijk enkel de maat aangegeven, dus al het werk is tijdens de voorbereidende repetities gebeurd.

In vergelijking met Lille stond het geluidsniveau van de film veel hoger, soms vond ik het zelfs te luid en hierdoor moest het orkest echt wel vaak op power spelen om niet in de film verloren te gaan. In Lille vond ik het hierdoor een echt filmconcert en hier was de film iets meer in the picture met de muziek als begeleiding. Dit was wel beter in het tweede deel met minder lange actiescènes. Naast wat gebabbel tijdens de openingsminuten en veel storend gebabbel tijdens de aftiteling heeft de zaal zich wel voorbeeldig gedragen en hierdoor heb ik er eigenlijk zelfs meer van genoten dan in Lille. De film zelf heb ik ondertussen misschien wel te vaak gezien, maar de muziek blijft ijzersterk en ik kan me niet voorstellen dat deze rijk geschreven partituur me ooit zal vervelen.

Tijdens het eerste stuk hebben de vier trombones vaak mijn aandacht getrokken, waarbij de passages met sourdines heel goed waren gebracht. De 3 trompetten hebben het heel goed gedaan maar deze uitvoering lag de focus bij de kopers toch wat meer op de hoorns en de trombones. De tuba heeft trouwens ook enkele heel leuke passages. De 1e hoorn mag een paar fragiele passages brengen en de 6 hoorns samen brachten een indrukwekkend geluid. Af en toe waren er daar een paar kleine en korte intonatie problemen, maar dat is hun meer dan vergeven. Deze loodzware partij 4 dagen na elkaar spelen met een film die echt wel luid staan zijn hele zware verzachtende omstandigheden. Het slagwerk was intens en ook de houtblazers (fluiten en 1e hobo) hebben de meer intiemere passages kleur gegeven. De strijkers zie je in zo'n koper-stukken misschien wel te vaak over het hoofd maar ik heb mijn aandacht toch goed proberen te verdelen en ook hun passages heb ik geabsorbeerd. De hoorns hebben me het meest emotioneel geraakt tijdens de slotminuten. Zonder puur op power te spelen heeft John Williams hier een prachtige spanningsbouw opgebouwd die uitmondt in zeer bewogen muziek die het slot van de film volledig draagt. Ik mag natuurlijk de Imperial March (Darth Vader theme) niet vergeten vermelden. Qua intense en aangrijpende muziek kan dit ook wel tellen!

Ik vond het in Lille iets fijner uitgewerkt, maar ze hadden dan ook geïnvesteerd in uitstekende gastmuzikanten. Maar als ik Star Wars altijd op dit niveau zoals gisterenavond mag horen ga je me absoluut niet horen klagen. De zaal is geëxplodeerd, al even voor de slotnoten eigenlijk, en dat was eigenlijk de eerste keer ooit dat ik er vrede mee had en dat vurige applaus tijdens de slotnoten had zowaar wel iets. In tegenstelling tot in Lille heeft Dirk Brossé wel een bis gebracht (arme kopers) en dat was een super move vond ik, een knallend slot van een fantastische avond waarbij de dirigent (zeer terecht!!!) afsloot met een eerbetoon aan de partituur!
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
07-29-2019, 09:35 PM
Bericht: #2
RE: The Empire Strikes Back in Amsterdam
Ik zou een dwaas zijn als ik zou ontkennen dat John Williams geen geweldige componist is toch heeft Star Wars mij nooit echt gegrepen. Ik vind E.T. Raiders(mijn fav)en Close Encounters interessanter maar dat is persoonlijk.
Waar was dit Kris?Concertgebouw?

Leuke review!
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
07-30-2019, 03:50 PM
Bericht: #3
RE: The Empire Strikes Back in Amsterdam
(07-29-2019 09:35 PM)Razin schreef:  Ik zou een dwaas zijn als ik zou ontkennen dat John Williams geen geweldige componist is toch heeft Star Wars mij nooit echt gegrepen. Ik vind E.T. Raiders(mijn fav)en Close Encounters interessanter maar dat is persoonlijk.
Waar was dit Kris?Concertgebouw?

Leuke review!

Idd in het Concertgebouw. Voor mijn vriendin was het de eerste keer daar en ze was onder de indruk van de zaal. Bij mij was het een blij weerzien want het was een 8 à 9 jaren geleden dat ik er nog eens was geweest. De tickets voor Star Wars VI volgende zomer zijn al geboekt! Wel jammer dat het toch een te verre (en daardoor ook wel dure) verplaatsing is om wat vaker naar het Concertgebouw te gaan.

John Williams heeft idd ook veel andere schitterende muziek geschreven. Ik heb bij Star Wars de film zelfs niet nodig om te genieten van die schitterende muziek.
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie